March 31, 2021

Frågor att ställa på en dejt

Oavsett om du är en person som dejtat mycket eller lite så har du förmodligen någon gång ställt dig själv frågan: ‘Vad f*n pratar ska vi prata om?’ eller ‘Vad tusan ska jag fråga hen?’. Vissa kanske till och med bestämmer sig redan där för att nej, det blir ingen dejt, det känns för svårt. Kanske är du rädd att det ska bli stel stämning eller att det ska bli helt tyst - till dig som går med såna tankar kommer därför här lite tips.

Första dejten?

Om ni aldrig har träffats förut och ska ses för första gången så skulle jag råda dig till att våga ställa något utmanande frågor som ger dig lite djupare svar. Ofta tänker vi att en bör fråga basic frågor, men att veta vart någon bor, hur gammal den är och vad den jobbar med är frågor som du bockar av ganska fort och som tyvärr sällan leder särskilt långt. Såna saker kan ni reda ut senare, du vill ju veta om personen i fråga är intressant och om ni har en chans att klicka, se därför till att dejten känns som en dejt och inte en arbetsintervju.

Hur gör du då detta?

 1. Våga ställa frågan om hur något känns istället för hur något är. Tex: “Hur känner du dig idag?” Istället för “Vad har du gjort idag?” Att veta vad personen gjort under dagen kan såklart också vara intressant och värt att prata om, men att fråga hur personen i fråga känner sig kommer ge ett annat djup i svaren. Berättar personen till exempel om en händelse kan du fråga vad upplevelsen väckte i hen - hur fick det som hände hen att känna sig?
 2. Ställ följdfrågor på din dejts svar istället för att snabbt försöka komma på en ny fråga. Svarar din dejt att den känt sig stressad under dagen, fråga: “Vad stressar dig mest just nu?”. Detta för inte bara vidare samtalet utan får också din dejt att känna sig sedd vilket gör att ni har större chanser att få till fina utvecklande samtal.
 3. Bjud på dina egna tankar och känslor. Oavsett om din dejt frågar dig frågor tillbaks eller inte så berätta om något från ditt liv. När din dejt berättat om vad som stressar hen, dela med dig av senaste gången du kände dig stressad, på så sätt flyter samtalet på och ni får chansen att känna igenkänning med varann vilken skapar en närmare kontakt.

Dags för andra dejten?

Har du redan varit på en dejt och det är nu dags att ses en gång till? Andra dejten är ofta mer avgörande än första, nu vill du förmodligen komma ännu ett steg längre. Här finns inga gränser. Bolla med dig själv innan vad du vill få ut av dejten, vad du vill veta och vad du önskar känna. Är du nyfiken på personen i fråga så vill du förmodligen komma ett steg längre i er relation. Det är dags att utmana dig själv ännu lite till.

Hur gör du då detta?

 1. Matchar era värderingar? Förmodligen så är du ute efter att träffa en person som har någorlunda lika värderingar som du, det är därför en bra idé att börja ta reda på dom nu. Våga ställa något djupare frågor såsom: “Vad är viktigt för dig i en relation?”, “Vad längtar du efter?”, “När mår du som bäst?”. Med såna här typ av frågor får din dejt chansen att berätta vad som är viktigt för hen och du får möjlighet att känna av om ni delar liknande syn på livet.
 2. Gillar du inte det du hör? Skulle din dejt ge dig svar som du inte tycker om, så var inte för snabb med att döma. Var istället nyfiken på vad som ligger bakom din dejts svar, ställ följdfrågor och dela med dig av hur du tänker. Alla har vi bagage och erfarenheter som gjort att värderar olika saker olika mycket, detta behöver inte automatiskt vara något dåligt utan kan även vara uppfriskande och inspirerande.
 3. Slut på frågor men vill fortfarande veta mer om vem din dejt är? Här kommer tre tips på frågor som garanterat kommer leda er vidare på nya tankeäventyr:
  • Vad har du lärt dig om dig själv det här året?
  • Vilken del av dig själv är du mest stolt över och vad jobbar du på att förbättra?
  • Vad gör du för att känna inre lugn?

Ett sista tips är att inte vara rädd för tystnad. Du behöver inte alltid ha en ny fråga på lager, eller leverera ett perfekt svar. Ibland kan det vara lika viktigt att känna in din dejt och låta tystnaden tala. Skulle det göra dig nervös och stressad så våga erkänna det genom att helt enkelt säga: “Jag känner mig så nervös inför det här”. Antingen så kommer din dejt betrygga dig eller erkänna att hen samma sak och redan där har ni kommit varann ännu lite närmre.

Relate Date

Dejting på värderingar

Download Relate Date on AppStoreDownload Relate Date on Google Play
Ida Nordfors

Ida Nordfors

Så kan det gå - podden

Relationsnörden från Göteborg som just nu studerar E-handel och marknadsföring på IHM business school. Marknadskoordinator för Så kan det gå - podden.