Så började Relate

Det var tidig vår 2017. Relates nuvarande VD Philip Jonzon Jarl satt under en buske och gömde sig från monsunregnet på en folktom strand i Brasilien och kände sig vilsen i livet. Han hade nått de flesta av de mål han satt upp för sig själv - konventionell framgång, finansiell frihet och socialt erkännande. Trots detta kände han en påtaglig tomhet. Han kände att hans liv var bristande på mening, att det saknade ett djupare syfte. Han hade abrupt avbrutit den karriär han höll på att bygga och lämnat bakom sig bekvämligheten av sitt tidigare liv, i syfte att skräddarsy ett nytt liv med mer syfte och passion.

Samtidigt började utbildningsbolaget SelfLeaders äntligen att nå momentum och framgång. Värderingsbaserad ledarskapsutveckling började verkligen ta fart där många företagsledare insåg att hållbar motivation hos de anställda inte är något som växer fram ur externa belöningar eller triggers - det kommer inifrån och utgår från individens personliga värderingar.

SelfLeaders upptäckte genom sina workshops att något väldigt oväntat hände när två människor ombads öppna upp sig inför varandra med hjälp av SelfLeaders värderingsmetodologi. Genom att skippa kallprat kunde metoden föra konversationen direkt till en djupare punkt av kontakt, baserat på de djupaste lagren av personliga värderingar.

Vid varje workshop var det ofta ett par individer som de fick bokstavligen slita isär för att kunna gå vidare med resten av workshopen. Det var en kontakt så djup att tiden ibland stannade. Genom att studera detta fenomen närmare nådde de slutsatsen att det som la grunden för denna magi i samtalen var att paren ofta delade många värderingar och att de upplevde en djup samhörighet av att förstå varandra på djupet.

Under tiden, tillbaka på den nu blöta stranden i Brasilien, hade Philip ett personligt “eureka moment” . Efter att ha spenderat flera månader av reflektion och research på ämnena glädje, syfte och mening hade Philip äntligen kommit på vad som är viktigast i hans liv och enligt hans mening för resten av världen. Efter alla komplexa personlighetstest och all forskning han läst, var svaret ironiskt nog väldigt enkelt: Människor. Genuin kontakt och meningsfulla relationer med andra människor var inte bara det som gav honom själv den största känslan av mening i livet, konsensus inom forskningen han läst verkade också vara att det var detta som gav människor i allmänhet den största känslan av glädje och välmående. Philip hade hittat sitt syfte.

På SelfLeaders i Stockholm hade en av grundarna, Jan Artem Henriksson börjat utforska olika sätt att få fler människor än bara högre chefer och topptalanger att ta del av de bästa övningarna inom mänsklig mognad och personlig utveckling. SelfLeaders hade satt en intention att skapa en produkt för konsumentmarknaden, men de var osäkra på hur och i vilken form.

Sommaren 2017 flyttade Philip tillbaka till Sverige och bestämde sig för att göra verklighet av sin dröm - att bli en entreprenör. Han hade sedan tonåren varit en person som attraherats av allt som har med personlig utveckling att göra, och han var en av de första personerna som deltog i SelfLeaders pilotkurs redan 2010 på Handelshögskolan i Stockholm, som Jan Artem höll i. Nu, sju år senare, hörde Philip av sig till Janne och förklarade sin intention att starta ett bolag för att hjälpa människor få djupare kontakt och starkare förståelse för varandra. Tajmingen var perfekt.

Philip och Janne tog en lunch på en solig kulle i centrala Stockholm och provade att applicera värderingsmetodologin på sig själva. De insåg snabbt att de hade en otrolig connection, de delade hela 10 av 18 värderingar. Det kändes som att ödet hade fört ihop dem för att utföra uppdraget att använda värderingar som ett verktyg för att hjälpa människor att komma närmare varandra.

Några månader senare fick en av SelfLeaders stjärn-tech-konsulter Tim Brandin höra om idén med Relate. Tim var den som hade byggt kärnan i SelfLeaders värderingsmetodolgi. Han sökte själv kärleken, och då han själv inte var tillfredsställd med det utbud som fanns av digitala dejtingalternativ hade han under en period också haft planer på att bygga en bättre dejtingservice. Tim lämnade sin hemstad Göteborg för att höra mer om Relates vision och pitch av Philip i Stockholm, och den dagen fick Relate sin tredje medgrundare.

Relate fick tidigt ombord värderingsdrivna investerare som Stefan Krook (Kivra, GoodCause), Karl-Johan Persson (H&M), Tomas Björkman (Stiftelsen Ekskäret) och Daniel Pilotti (Ryska Posten), som fortfarande är med och stöttar visionen.